keskiviikko 21. elokuuta 2013

Pellava ja synteettiset tekokuidut

Tehtävänä oli etsiä yrityksiä ja tuottajia, jotka käyttävät pellavaa tuotteidensa materiaaleina.
Minkälaisissa tuotteissa sitä käytetään, millaisen fiiliksen se tuotteeseen tuo, miten sitä hoidetaan ja mitä tuotteista kerrotaan.

Yleisesti tietoa pellavasta ja pesuohjeet lyhyesti:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pellava

Muutamia pellavaa käyttäviä yrityksiä:

Marimekko
Klo Design
Jokipiin Pellava Oy
Pellatrix
Popper Design
Lapuan Kankurit
Raijan Aitta
Coconate Ky

Pellavan pesuohjeet laajemmin.

Lainauksia linkistä: http://www.toidesign.fi/pages.php?page=asiakaspalvelu

Vinkkejä silittämiseen

* Parhaiten pellavan kiilto näkyy, jos se voidaan mankeloida ns. kylmämankelilla, joka nykyaikana alkaa olla harvinaisuus.
* Varmista, että silitysrautasi pohja on puhdas. Tämä muuten koskee kaikkea silitettävää. Esimerkiksi silityksessä käytetyn veden kalkkisaostumat voivat jättää ikäviä jälkiä.
* Jos et ehdi silittämään heti kun pellava on sopivan kostea, pistä se muovipussissa muutamaksi tunnuksi pakastimeen. Näin saat sopivan silityskuivaa silitettävää.
* Silityksen jälkeen pellava saa tuntua hieman kostealta. Anna kuivahtaa ennen käyttöä.
* Kun silität pöytäliinoja, sijoita silityslauta pöydän viereen. Siirrä silitetty osa pöydälle, näin vältyt jo silitetyn rypistymisen uudelleen.

Hyvä hoito lisää pellavatuotteiden kauneutta ja ikää

Pellava on ikivanha kuitukasvi – todellinen ekokasvi, sillä sen jokaiselle osalle löytyy käyttöä. Aikoinaan pellavaa on käytetty jopa veronmaksun välineenä. Erittäin kestävänä ja liikahylkivänä materiaalina pellava sopi niin vaatteiden että kodin tekstiilien materiaaliksi. Lisäksi pellavalla on kyky säädellä lämpöä. Pellavakuitu on himmeästi hohtava, minkä vuoksi se tuo juhlavuutta kodin tekstiileihin.

Pellavan suosio on nousussa. Se sopii hyvin ekologiseen ajatteluun, sillä käyttö vain lisää pellavan kauneutta. Siksi siitä valmistetut lakanat ja pöytäliinat ovat lahjoja, joita kehtaa antaa niin hääpareille kuin muille sankareille – heillekin, joilla on jo kaikkea. Pellavaiset lakanat sopivat symboloimaan uutta avioliittoa ja sen kestävyyttä.

Pellava on erityisesti huonosti nukkuvan materiaali, sillä se on talvella lämmin ja kesällä viileä. Lisäksi se sitoo kosteutta.

Pellavakuitu itsessään hylkii likaa, mikä on hyvä tietää kun valitsee esimerkiksi pöytäliinoja.
 
Klo Design
 
 Lapuan Kankurit
 
                                               Jokipiin Pellava Oy
 
Synteettiset tekokuidut
 
Tehtävänä selvittää millasissa sisustustekstiileissä ja tuotteissa synteettisiä tekokuituja käytetään. Ominaisuudet, hoito-ohjeet ja käyttötarkoitus.

Synteettisiä kuituja ovat:
  • Polyamidi
  • Polyesteri
  • Polyakryyli
  • Elastaani
  • Klorokuitu

Synteettiset kuidut ja ominaisuudet

Synteettisiä kuituja käyttäviä yrityksiä:

Vallila Interior
Marimekko
Martela

Esimerkkejä pesuohjeista:

Elastaani  Joustava kuitu. Käytetään uimapuvuissa, alusvaatteissa, sukissa ja housuissa. Voidaan yleensä käsitellä tavoin kuin kuitua, jota siihen on sekoitettu. Ei siedä kloorivalkaisua.
 
Polyamidi  Ei kutistu pesussa. Alusvaatteet, puserot ja sukat pestään 40 °C:ssa normaaliohjelmalla väljästi täytetyssä koneessa. Vaalea kangas sietää pesun 60 °C:ssa, mutta yleensä vaate pestään 40 °C:ssa. Kestää hellävaraisen linkouksen sekä rumpukuivauksen enintään 60 °C:ssa.
 

Polyesteri  Tunnetaan myös nimillä teryleeni, dioleeni, dakron ja tetoron. Säilyttää muotonsa ja on kulutusta kestävä. Sietää auringonvaloa ja useimpia kemikaaleja. Ei ole yhtä lämpöherkkä kuin muut synteettiset kuidut. Käytetään kaikenlaisiin vaatteisiin, usein sekoitettuna puuvillaan tai viskoosiin. Pesu 40 °C:ssa.
 

                                                                      Marimekko

                                                                        Vallila Interior

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti